Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fanoušci Baníku Ostrava - skutečnost vs jejich obraz vytvářený médi

Ve článku bych rád prezentoval svůj názor na to, jak prezentují média fanoušky Baníku Ostrava a jak je tomu ve skutečnosti. Podle médií jsou fanoušci Baníku Ostrava jen banda primitivů, kteří se chodí na fotbal jen porvat, leč skutečnost je docela jiná - vynikající fandění, na výjezdy jezdí několik set až několik tisíc fanoušků, v rámci ČR jsou co se týče fandění a množství jezdících na venkovní zápasy zřejmě bez konkurence. Leč média si bohužel v zájmu vyšší sledovatelnosti (v případě TV), či většího množství čtenářů (v případě tištěných masmédií) vyberou jen občasné ecxesy, mnohdy je navíc značně přibarví či si je dokonce zcela vymyslí. A aby nebylo této neobjektivity málo, více či méně přehlíží stejné či ještě horší excesy fanoušků jiných klubů.

   Pokud si někdo utváří názor na jakoukoli věc, v tomto případě fanoušky Baníku Ostrava, jen podle médií, a ne podle vlastní zkušenosti, stává se lehce manipulovatelným a díky médiím si vytváří mnohdy nesprávný názor na danou věc. Dále v článku uvedu pár příkladů, jak prezentují fanoušky FCB média a jaká je skutečnost.

Výjezd na Slávii v sezóně 2008/2009

   Dle médií fanoušci Baníku údajně cestou demolovali vlaky, řádili na nádražích, napadli revizora atd. Skutečnost byla dle očitých svědků (mimo novinářů) i samotného vyjádření Policie ČR taková - část Baníkovců jela načerno, část jich byla nucena vystoupit z vlaku v České Třebové, dále pak pokračovali jiným spojem. Na nádraží v České Třebové byl jejich největší prohřešek to, že jezdili na ještěrce. Dle vyjádření zástupců PČR celkové škody nulové. Na druhé straně média takřka bez výjimky neinformovaly o tom, že klub Slávia Praha mnohdy odmítal prodat fanouškům z Ostravska lístky mimo sektor hostů, kontrolou občanských průkazů při vstupu na stadion pořadateli, přičemž oboje zřetelně zavání porušením platných zákonů.

Výjezd do Olomouce v sezóně 2009/2010

   Dle médií se kupodivu na stadionu až na to, že pár fanoušků se dostalo na stadion načerno, řádné větší excesy neudály. Bez zájmu celostátních médií však proběhlo, že vedení fotbalové Olomouce odmítlo prodávat lístky lidem z Moravskoslezského kraje mimo sektor hostů. Na to následně zareagovalo množství takto postižených fanoušků a podalo s pomocí vedení FCB Ostrava trestní oznámení na olomoucký klub za toto protiprávní jednání. O tomto v celostátních médiích opět ani zmínka. O tom, že navíc Olomouc porušila nařízení svazu o jednotné ceně vstupenek pro fanoušky domácích i hostů, se média také vůbec nezmínila.

Výjezd do Opavy - září 2009

   Dle bleskurychlých informací médií fanoušci Baníku demolovali stadion a vtrhli na hřiště, díky čemuž muselo být utkání asi na 15 minut přerušeno. O něco později už média upravují své články, kdy píší, že fanoušci Baníku zničili část oplocení a dostali se do nižších pater sektoru a na trávník najednou místo fanoušků Baníku vtrhli fanoušci Opavy. Skutečnost, jenž je lehce prokazatelná, však byla taková, že několik fanoušků Baníku přelezlo plot rozdělující jejich sektor na dvě části a dostala se do nižších částí daného sektoru (demolovat jej nedemolovali - byl ukotven v zabetonovaných sloupech, takže je to v podstatě neproveditelné, pouze s daným plotem dle vyjádření mnoha očitých svědků lomcovali). Pár sekund poté, co skupina Baníkovců přelezla plot a dostala se do niýších pater sektoru, vtrhla na hřiště početná skupina fanoušků Opavy a bez problémů si to namířila přímo k sektoru fanoušků Baníku.

Výjezd na Spartu - jaro 2009

   Během samotného zápasu a před ním se nic zvláštního nedělo. Po skončení zápasu však sparťanští pořadatelé zcela bezdůvodně fyzicky napadali mnohé hostující fanoušky (rány pěstí, kopance do hlav ležících fanoušků, atd). Jinak bleskurychlá média o tomto neinformovala takřka vůbec, respektive server idnes o tom informoval až na popud dopisu zaslaného jednou z hostujících fanynek. Proč o tomto neinformovala média okamžitě a na vlastní popud, když v případě excesů ze strany fanoušků FCB toto činí ráda a vždy?

Fandění na domácích zápasech Baníku

   Na domácích zápasech Baníku panuje již delší dobu ze strany fanoušků Baníku úplný klid (až na několik dýmovvnic vhozených na hřiště), poslední větší exces proběhl na podzim 2007 v utkání se Spartou. Domácí utkání Baníku Ostrava provází v takřka každém zápase choreografie více či méně se hodící k danému utkání, bezpečné a se zástupci klubu obvykle dopředu domluvené používání pyrotechniky (oficiálně docela nepochopitelně zakázané).

Může to být vůbec náhoda?

   Asi mnoho lidí se po přečtení tohoto článku určitě zamyslí, zda toto jednání celostátních médií je náhodné nebo se jedná o jasný úmysl zdiskreditovat fanoušky FCB jako bandu primitivů, kteří se jezdí na fotbal jen porvat a samotný fotbal je vůbec nezajímá? Bohužel se musím klonit ke druhému názoru, v čemž mě jen potvrzuje nesoulad mezi tím, jak média informují o nevhodném chování fanoušků Baníku, ale mnohdy zcela pomíjí nebo bagatelizují mnohdy horší chování fanoušků jiných oddílů. Také se mi osobně vůbec nelíbí, že se takřka vždy píše o fanoušcích FCB jako celku, přičemž ve skutečnosti se jedná o statisticky zanedbatelné procento fanoušků FCB, kteří provádí takovéto excesy, které mimochodem většina fanoušků Baníku neschvaluje. Proč se v médiích nepíše také o vynikajícím fandění většiny fanoušků Baníku zejména na výjezdech a jejich oddanosti klubu (stačí si vzpomenout na fanoušky, kteří neváhali cestovat vlakem do Moskvy na zápas poháru EUFA, autobusy a auty do Leverkusenu, letadlem do Middlesborough, fanoušky investující nemalé částky do choreografie na domácích i hostujících zápasech? Takovéto články by totiž nebyly tak čtené a nezapadají do médii vytvářeného obrazu fanouška Baníku Ostrava jako primitiva, jehož jedinou zálibou je jen ničit a rvát se. Ona skutečnost je totiž zcela jiná - i na hostující zápasy Baníku jezdí mnoho velice úspěšných a známých lidí (například zpěvák Nohavica, hokejisté Kubina, Malík,...), desítky absolventů VŠ, ovšem i středoškoláci, lidé se základním vzděláním - ve zkratce všechny myslitelné společenské vrstvy.

 

Autor: Jan Šiřina | čtvrtek 17.9.2009 23:13 | karma článku: 27,23 | přečteno: 1765x
  • Další články autora

Jan Šiřina

CHKO Poodří - voda na 100 způsobů

CHKO Poodří patří mezi nejmenší chráněná krajinná území v ČR. To ovšem neznamená, že tam není co vidět, ba právě naopak. Navíc je celá oblast ideálně přístupná vlakem. Celé toto území je silně spojeno s vodou, ať už v podobě rybníků či přirozeně meandrujícího toku Odry a jejich přítoků. A v předjaří voda dokáže opravdu divy! Většina fotek je focena v místech, kudy neprochází značené turistické trasy, tato trasa je po větších deštích neprůchozí, nechcete-li plout na lodi...

21.3.2012 v 18:55 | Karma: 11,34 | Přečteno: 862x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Krásy Dolomit

V tomto prvním díle fotoblogu bych se s vámi rád podělil o první část povedených fotografií ze zřejmě nejfotogeničtějších hor celé Evropy - italských Dolomit.

25.8.2011 v 18:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Železniční veřejná doprava – je opravdu nutno rušit další tratě?

Toť opravdu filosofická otázka, jež nemá jednoznačnou odpověď. Vždy záleží na konkrétní trati a konkrétním území. Podívejme se tedy podrobněji na jednotlivé tratě, jež jsou navrženy ke zrušení.

20.10.2010 v 14:28 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost

Jan Šiřina

Dolomitská krása

Popisovat Dolomity by bylo zřejmě nošením dříví do lesa, neboť Češi tvoří nemalou část návštěvníků těchto krásných hor. A oblast mezi sedlem Falzarego, vrcholy Nuvolau, Averau a skalními útvary Cinque Torri patří mezi to top v celých Dolomitech.

5.10.2010 v 20:40 | Karma: 13,52 | Přečteno: 951x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

kamenné koule v lokalitě Megoňky

Asi jen zasvěcení a místní obyvatelé vědí o této geologické pozoruhodnosti evropského, ba i světového významu, jež se nachází v těsné blízkosti česko-slovenské hranice v blízkosti osady Vyšné Megoňky.

18.8.2010 v 15:10 | Karma: 14,90 | Přečteno: 2322x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2153x
Jsem nezávislý, mám své názory, které nemusí být vždy v souladu s názory většiny lidí. Budu zde psát o mém pohledu na EU, aktuální dění, sport, cestování.

Seznam rubrik