Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostrava konečně spojena dálnicí s Prahou - hurá, hurá, hurá

Nebo se snad člověk nad touto zprávou radovat nemá? Odpověď není úplně tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát na první pohled.

Trocha historie na úvod 

Nejprve se podívejme na historii plánů a výstavby dálničního propojení Ostravy s Brnem, resp. Prahou. Poprvé byl úsek dálnice D 1 Brno - Vyškov - Kojetín - Přerov - Lipník nad Bečvou - Ostrava - státní hranice v délce cca 140 km již v roce 1963. V průběhu 80. let 20. století byl zprovozněn úsek Brno - Vyškov, na který navazovala rychlostní silnice E 46 Vyškov - Olomouc.  V roce 1987 došlo ke změně plánované trasy dálnice na trasu z Chropyně přes Lipník nad Bečvou, Ostravu a ke státní hranici s Polskem. V roce 1999 byla opět mírně pozměněna trasa této dálnice. Ať tomu člověk věří nebo ne, za těch 36 let se podařilo postavit pouze úsek Brno - Vyškov! Od roku 1999 se pak již započalo s přípravami na výstavbu úseku dálnice. Zřejmě z mediálních důvodů byl plánovaný úsek D 1 mezi Lipníkem nad Bečvou, Ostravou a polskou hranicí přejmenován na D 47 Via Moravica. V roce 2001 (tedy po 38 letech od prvního schválení trasy této dálnice!) byla započata výstavba úseku Vyškov - Mořice. V roce 2005 byly konečně uvedeny do provozu dva nové úseky dálnice D 1, které spojily Vyškov s Mořicemi, v následujících letech pak byly postupně uváděny do provozu další úseky D 1 a D 47.

 Současný stav

Dnes byl slavnostně otevřen úsek dálnice D 1 Bělotín - Bílovec. V současnosti jsou v provozu tyto části dálnice D 1: Praha - Brno - Vyškov - Kroměříž-východ a úsek Lipník nad Bečvou - Ostrava - Bohumín, kdy část tohoto úseku je pouze dvouproudá. Stále však chybí dobudovat úsek mezi Kroměříží a Lipníkem a úsek Bohumín - státní hranice s Polskem. U obou úseků je předpokládaný termín jejich uvedení do provozu mezi lety 2010-2013, přičemž naplnění těchto termínů není vůbec jisté.

Jak je to tedy s dálničním propojením Ostravy s Prahou?

   Pozorný čtenář si jistě v předchozím odstavci povšiml, že dálnice D 1 ještě není zdaleka celá dokončená a zprovozněná. Tak jak je to tedy s médií prezentovaným dokončeným dálničním spojením Ostravy s Prahou? Ostrava je v současnosti s Prahou propojena prostřednictvím úseku D 1 Ostrava - Lipník nad Bečvou, rychlostní silnicí R 35 Lipník nad Bečvou - Olomouc, rychlostní silnicí R 46 Olomouc - Vyškov a dálnicí D 1 Vyškov - Brno - Praha. Úsek dálnice D 1 Vyškov - Kroměříž tedy v současnosti nemá pro dálniční spojení Ostravy s Prahou žáden význam!

Zhodnocení současného stavu dálničního napojení Ostravska na zbývající část ČR

   Lze tedy říci, že v současnosti lze konečně po mnoha desetiletích dojet po rychlostních silnicích či dálnicích z Ostravy do Prahy, což se jistě do budoucna pozitivně podepíše na rozvoji Ostravy a jejího okolí. Z hlediska tranzitní dopravy už tak jednoznačný přínos současný stav nemá. Při jízdě do Polska skončí auta těsně před Bohumínem a musí se proplétat po jeho dvouproudých a současné intenzitě dopravy nevyhovujících komunikacích. Ovšem tato situace je ještě dobrá při pohledu na situaci s tranzitním propojením směrem dále na Slovensko, k jehož rychlému dobudování se vláda ČR zavázala při podpisu smlouvy s automobilkou Hyunday. V současnosti stále ještě není toto spojení dokončeno a na mnoha úsecích se ještě ani nezačalo pracovat. Pokud chce tedy jet nyní někdo po kvalitních komunikacích například z Brna do Žiliny, pak má na výběr ze dvou možností - buďto sjet v Brně na dálnici D 2, dojet po ní do Bratislavy a z ní pokračovat po ještě ne zcela dokončené dálnici do Žiliny. Druhou možností je dojet po kvalitních komunikacích do Ostravy, zde se proplést městem a pokračovat po rychlostních komunikacích přes Frýdek-Místek do Českého Těšína, odkud již souvislé rychlostní komunikace směrem na Slovensko vybudovány zatím nejsou. Nebo je zde ještě třetí možnost, v Bělotíně sjet na dvouproudokou komunikaci vedoucí přímo do Frýdku-Místku. Jak jistě uznáte, ani jedna možnost není zdaleka optimální. A co více, pokud se nepovede dostavět rychlostní spojení Frýdku-Místku se slovenskou hranicí do data stanového ve smlouvě s Hyunday, bude stát platit této firmě nemalé odškodnění.

Co říci závěrem?

   Jistě je pro celé Ostravsko velkým plusem, že bylo konečně napojeno na zbývající dálniční síť v ČR, ovšem zejména z pohledu tranzitní dopravy zůstává situace nadále ne zcela uspokojivá. Také využívanost některých úseků dálnice D 1 není a nebude do úplného jejího dokončení jistě bůhvíjaká. Týká se to zejména úseku Ostrava - Bohumín a zčásti i úseku Vyškov - Kroměříž, který má v součanosti jen regionální význam jako alespoň částečné urychlení spojení Brna se Zlínem. Aby došlo k plnohodnotnému napojení celé Ostravské aglomerace na dálniční síť v ČR, je nutno dobudovat zbývající úsek D 1 a pro vyřešení tranzitní dopravy směrem na Slovensku je nutno dobudovat silnici R 48 Bělotín - Frýdek - Místek a modernizace silnice I/68 a I/11, čehož se však patrně nedočkáme dříve než v roce 2012/2013.  Závěrem lze tedy říci - Ostravě její napojení na dálniční síť jistě pomůže v ekonomickém rozvoji, pro ekonomický rozvoj ostatních částí rozsáhlé Ostravské aglomerace je však přínos této skutečnosti mnohem menší.

Autor: Jan Šiřina | středa 25.11.2009 14:41 | karma článku: 11,53 | přečteno: 1399x
  • Další články autora

Jan Šiřina

CHKO Poodří - voda na 100 způsobů

CHKO Poodří patří mezi nejmenší chráněná krajinná území v ČR. To ovšem neznamená, že tam není co vidět, ba právě naopak. Navíc je celá oblast ideálně přístupná vlakem. Celé toto území je silně spojeno s vodou, ať už v podobě rybníků či přirozeně meandrujícího toku Odry a jejich přítoků. A v předjaří voda dokáže opravdu divy! Většina fotek je focena v místech, kudy neprochází značené turistické trasy, tato trasa je po větších deštích neprůchozí, nechcete-li plout na lodi...

21.3.2012 v 18:55 | Karma: 11,34 | Přečteno: 862x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Krásy Dolomit

V tomto prvním díle fotoblogu bych se s vámi rád podělil o první část povedených fotografií ze zřejmě nejfotogeničtějších hor celé Evropy - italských Dolomit.

25.8.2011 v 18:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Železniční veřejná doprava – je opravdu nutno rušit další tratě?

Toť opravdu filosofická otázka, jež nemá jednoznačnou odpověď. Vždy záleží na konkrétní trati a konkrétním území. Podívejme se tedy podrobněji na jednotlivé tratě, jež jsou navrženy ke zrušení.

20.10.2010 v 14:28 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost

Jan Šiřina

Dolomitská krása

Popisovat Dolomity by bylo zřejmě nošením dříví do lesa, neboť Češi tvoří nemalou část návštěvníků těchto krásných hor. A oblast mezi sedlem Falzarego, vrcholy Nuvolau, Averau a skalními útvary Cinque Torri patří mezi to top v celých Dolomitech.

5.10.2010 v 20:40 | Karma: 13,52 | Přečteno: 951x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

kamenné koule v lokalitě Megoňky

Asi jen zasvěcení a místní obyvatelé vědí o této geologické pozoruhodnosti evropského, ba i světového významu, jež se nachází v těsné blízkosti česko-slovenské hranice v blízkosti osady Vyšné Megoňky.

18.8.2010 v 15:10 | Karma: 14,90 | Přečteno: 2322x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2153x
Jsem nezávislý, mám své názory, které nemusí být vždy v souladu s názory většiny lidí. Budu zde psát o mém pohledu na EU, aktuální dění, sport, cestování.

Seznam rubrik