Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické myšlení pana Palase - hejtmana Moravskoslezského kraje

Jak mnozí z vás vědí, krajské zastupitelstvo Moravskoslezského kraje v červnu 2009 zcela zrušilo výstavbu nové budovy Vědecké knihovny v Ostravě, která v současnosti sídlí ve zcela nevyhovujících podmínkách, kdy čtenáři musejí na mnohé knihy čekat do odpoledne dalšího dne, neboť je nutno je dovážet z mnoha skladů rozesetých po celé Ostravě. Důvodem ke zrušení této stavby je to, že je prý příliš drahá. Ale je tomu upravdu tak?

   Podívejme se nejprve na náklady na stavbu nové budovy Vědecké knihovny. Celkové náklady i s parkovištěm byly vyčísleny na 1,2 miliardy korun. Jistě jsou to nemalé peníze, ale o to až tak nejde. Podle současného vedení Moravskoslezského kraje by se měla cena za budovu vědecké knihovny pohybovat do 850 miliónů, přičemž v této ceně není zahrnuto nezbytné vybudování parkoviště.   

   To nejlepší však ještě přijde. Na v minulosti schválenou stavbu nové budovy vědecké knihovny získal kraj 600 miliónovou dotaci z EU, ze státního rozpočtu by šlo na výstavbu 490 miliónů a z krajského rozpočtu na stavbu samotné knihovny 110 miliónů. Dle nového návrhu by z EU nešlo na stavbu nic, z krajského rozpočtu 360 miliónů a ze státního rozpočtu 490 miliónů. Opravdu zajímavé myšlení, podle něhož je 360 méně než 110. Nebo že by snad krajští zastupitelé zcela účelně počítali v původní variantě i s 300 milióny na nutné parkoviště, kdy v nové variantě parkoviště vůbec neřeší? Ať je to jak chce, nakonec bude stát nová vědecká knihovna mnohem více než by stála, pokud by nebyl zrušen předchozí, dle většiny odborné veřejnosti velmi dobrý návrh.

   Dalším argumentem pro zrušení původního návrhu byly dle současného krajského zastupitelstva vysoké náklady na provoz nové budovy vědecké knihovny. Zde je pár údajů, které toto vyvrací. V roce 2008 byly náklady na provoz Moravskoslezské vědecké knihovny 38 miliónů, přičemž oproti roku 2004 vzrostly o zhruba 12 miliónů Kč a lze očekávat jejich další strmý růst vzhledem k nutnosti pronájmu dalších objektů ke skladování knih. V projektu nové budovy knihovny jsou celkové náklady pro rok 2011 stanoveny na 72 miliónů. Jistě, je to více než oněch 38 miliónů, ale vzhledem k tomu,že knihovna musí stále hledat nové a nové skladovací prostory po celé Ostravě, navíc knihy jsou skladovány v nevyhovujících vlhkých prostorech a dochází k rychlému zhoršování jejich vztahu. O pohodlnosti současného fungování vědecké knihovny pro návštěvníky lze také více jak silně pochybovat. V návrhu vypracovaném novým krajským zastupitelstvem jsou stanoveny roční náklady na provoz nové vědecké knihovny na 35 miliónů, ovšem nikde není zveřejněno, zda se jedná o odhad i s platy zaměstnanců či bez nich - osobně se domnívám, že platí možnost druhá. Pak je opět zcela zřejmé, že krajský úřad zcela záměrně mate veřejnost - porovnává na jedné strany náklady se vším všudy s náklady bez platů zaměstnanců.

   A teď přijde na řadu další perlička. Pokud by současné zastupitelstvo nezrušilo již schválený návrh, začalo by se stavět pravděpodobně již v tomto roce, nejpozději na počátku roku 2010 a do provozu by byla nová budova knihovny uvedena řádově v roce 2011. Dle nového návrhu by se mělo začít se stavbou nejdříve v roce 2012 (asi jen shodou náhod je to v roce, kdy se uskuteční nové volby do krajských zastupitelstev), kdy navíc není tento termín vůbec jistý, neboť bude muset znovu proběhnout kompletní proces získávání stavebního povolení, který se může značně protáhnout. Navíc ceny stavebních prací jsou nyní pro tyto stavby velmi výhodné, poněvadž firmy jsou nuceny jít s cenami dolů, v roce 2012 pravděpodobně bude krize již minulostí a ceny si budou moci stanovit vyšší ceny za svou práci.

   A jako zcela úsměvný dovětek lze jen okrajově zmínit to, že kraj by rád použil peníze z EU určené přímo na výstavbu knihovny na nespecifikované investice ve zdravotnictví a školství. Jaksi asi současní krajští zastupitelé pozapomněli, že tato dotace z EU je dotací účelovou, tedy určenou přímo na tento projekt. Asi si to spletli a mysleli si, že tyto peníze bude kraj čerpat v rámci regionálního operačního programu Moravskoslezsko, kde o jejich konkrétním rozdělení rozděluje regionální rada, která je tvořena zástupci Moravskoslezského kraje, tedy je fakticky přímo spojena s krajským úřadem Moravskoslezského kraje. ¨

   Závěrem je nutno dodat, že nikde není řešen způsob výběru nové podoby budovy vědecké knihovny. Ovšem vše napovídá tomu, že tento výběr proběhne bez výběrového řízení, což jistě svádí k domněnce,  že hlavním důvodem zrušení plánované výstavby nové budovy vědecké knihovny nebudou údajné příliš vysoké náklady (což bylo navíc výše jasně vyvráceno), ale něco úplně jiného (nechť na to přijde čtenář sám). Také je na místě otázka, zda-li stojí současné vedení kraje o kraj plný vzdělaných občanů a rozvoj vysokého školství v Ostravě (k němu je přímo nezbytná dobře fungující vědecká knihovna).

  

Autor: Jan Šiřina | čtvrtek 26.11.2009 20:22 | karma článku: 21,17 | přečteno: 1338x
  • Další články autora

Jan Šiřina

CHKO Poodří - voda na 100 způsobů

CHKO Poodří patří mezi nejmenší chráněná krajinná území v ČR. To ovšem neznamená, že tam není co vidět, ba právě naopak. Navíc je celá oblast ideálně přístupná vlakem. Celé toto území je silně spojeno s vodou, ať už v podobě rybníků či přirozeně meandrujícího toku Odry a jejich přítoků. A v předjaří voda dokáže opravdu divy! Většina fotek je focena v místech, kudy neprochází značené turistické trasy, tato trasa je po větších deštích neprůchozí, nechcete-li plout na lodi...

21.3.2012 v 18:55 | Karma: 11,34 | Přečteno: 862x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Krásy Dolomit

V tomto prvním díle fotoblogu bych se s vámi rád podělil o první část povedených fotografií ze zřejmě nejfotogeničtějších hor celé Evropy - italských Dolomit.

25.8.2011 v 18:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Železniční veřejná doprava – je opravdu nutno rušit další tratě?

Toť opravdu filosofická otázka, jež nemá jednoznačnou odpověď. Vždy záleží na konkrétní trati a konkrétním území. Podívejme se tedy podrobněji na jednotlivé tratě, jež jsou navrženy ke zrušení.

20.10.2010 v 14:28 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost

Jan Šiřina

Dolomitská krása

Popisovat Dolomity by bylo zřejmě nošením dříví do lesa, neboť Češi tvoří nemalou část návštěvníků těchto krásných hor. A oblast mezi sedlem Falzarego, vrcholy Nuvolau, Averau a skalními útvary Cinque Torri patří mezi to top v celých Dolomitech.

5.10.2010 v 20:40 | Karma: 13,52 | Přečteno: 951x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

kamenné koule v lokalitě Megoňky

Asi jen zasvěcení a místní obyvatelé vědí o této geologické pozoruhodnosti evropského, ba i světového významu, jež se nachází v těsné blízkosti česko-slovenské hranice v blízkosti osady Vyšné Megoňky.

18.8.2010 v 15:10 | Karma: 14,90 | Přečteno: 2322x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Při požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk, na místo vyrazil i speciál Fénix

28. dubna 2024  9:28

Při ranním požáru v bytovém domě v Praze zemřel člověk. Sedm dalších lidí muselo být evakuováno,...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2153x
Jsem nezávislý, mám své názory, které nemusí být vždy v souladu s názory většiny lidí. Budu zde psát o mém pohledu na EU, aktuální dění, sport, cestování.

Seznam rubrik