Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si stojí regiony ČR v porovnání s ostatními evropskými regiony?

   Na tuto otázku neexistuje jednoduchá odpověď, neboť i přes poměrně malou rozlohu ČR jsou rozdíly mezi jednotlivými regiony jsou poměrně značné. Také záleží na tom, zda je budeme srovnávat s regiony západní Evropy či regiony Bulharska či Rumunska. Také je zde nutno zmínit, že regiony budou myšleny regiony NUTS II, kterých je v ČR celkem 8 (3 z nich jsou shodné s kraji, ostatní vznikly spojením 2 či 3 krajů dohromady). Jen pro úplnost dodám, že většina údajů je za rok 2008.

   Zcela specifické a výjimečné postavení má Praha. Ta jako jediný region ČR přesahuje evropský průměr HDP na hlavu a s takřka 172 % průměru EU a je nejen jasně nejbohatším regionem nových členských zemí EU, ale i 4. nejbohatším regionem celé EU! Rovněž mírou nezaměstnanosti 1,9 % (za rok 2008) patří Praha mezi ty nej v Evropě a v rámci EU jí patří dokonce 2. místo. Dle statistických údajů patří Praze spolu s několika dalšími regiony i primát v rámci podílu vysokoškolských studentů na celkovém počtu obyvatel ve věku 20-24 let, kdy dle statistik studují v Praze všichni obyvatelé spadající do této kategorie vysokou školu. Praha patří mezi evropskou špičku v ukazatelích z oblasti vědy a výzkumu jako je např. zaměstnanost v hi-tech oborech. Totéž lze říci i o ukazatelích z oblasti dostupnosti zdravotní péče, kdy opět patří Praha k evropské špičce.

   Ostatní regiony na tom již nejsou až tak růžově. Úrovní HDP na hlavu dosahují max. 75, 2 % průměru EU (Střední Čechy, jež těží z blízkosti Prahy), naopak nejhůře je na tom v tomto ukazateli Severozápad (je tvořen Karlovarským a Ústeckým krajem) s 61,7 % průměru EU. Při srovnání s ostatními členskými státy, zejména novými členy EU (členové EU přistoupivší v roce 2004 a 2007) jsou tyto rozdíly poměrně malé.

   Míra nezaměstnanosti se v ostatních regionech mimo Prahy pohybuje od 3, 1 % (Střední Čechy) po 7,4 % (Moravskoslezsko). Rovněž v této statistice si vedou české regiony ve srovnání s mnohými regiony nových členských zemí EU více než dobře.  Výrazné rozdíly nalezneme v ukazateli týkajícím se podílu vysokoškolských studentů, který v regionu Střední Čechy dosahuje pouhých 5,2 %, naopak v regionu Jihovýchod činí 67 %. Tyto rozdíly jsou způsobeny metodikou tohoto statistického údaje, neboť zahrnuje pouze studenty vysokých škol v daných regionech a rozmístění vysokých škol je v rámci ČR dlouhodobě značně nevyvážené.

   Poměrně malé rozdíly nalezneme naopak v počtu lékařů na 100 000 obyvatel, který mimo Prahy kolísá od zhruba 257 po 354 a v tomto ukazateli dosahují všechny regiony ČR zhruba evropského průměru. I v dalších ukazatelích nejsou rozdíly mezi jednotlivými regiony mimo Prahu až tak výrazné a vesměs řadí české regiony do evropského průměru a mezi lepší regiony nových členských zemí EU.

   Závěrem lze konstatovat, že ČR patří mezi země s nejvyšším rozdílem mezi centrálním regionem a ostatními regiony v rámci EU (rozdíl více jak 100 %, větší je tento rozdíl pouze v Lucembursku). Toto lze hodnotit negativně, bohužel řešení tohoto problému je velmi složité a dlouhodobé, ne-li nemožné. Svou vinu má na tomto rozdílu jednak skutečnost, že většina nadnárodních firem si zvolila za své sídlo v ČR Prahu, což je zapříčiněno mnoha faktory (fenomén hlavního města, jasně nejdůležitější mezinárodní letiště v ČR). Jednou z cest k nápravě tohoto faktu může být postupující výstavba kvalitních rychlostních komunikací zajišťující rychlý přístup i do ostatních regionů ČR či různá další zvýhodnění ostatních regionů na úkor Prahy (rozdělení daňových příjmů atd.). Naopak kladně lze hodnotit relativně nízké rozdíly mezi ostatními regiony ČR, které jsou jedny z nejnižších v rámci celé EU.  

Autor: Jan Šiřina | pátek 26.3.2010 18:45 | karma článku: 7,60 | přečteno: 1358x
  • Další články autora

Jan Šiřina

CHKO Poodří - voda na 100 způsobů

CHKO Poodří patří mezi nejmenší chráněná krajinná území v ČR. To ovšem neznamená, že tam není co vidět, ba právě naopak. Navíc je celá oblast ideálně přístupná vlakem. Celé toto území je silně spojeno s vodou, ať už v podobě rybníků či přirozeně meandrujícího toku Odry a jejich přítoků. A v předjaří voda dokáže opravdu divy! Většina fotek je focena v místech, kudy neprochází značené turistické trasy, tato trasa je po větších deštích neprůchozí, nechcete-li plout na lodi...

21.3.2012 v 18:55 | Karma: 11,34 | Přečteno: 862x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Krásy Dolomit

V tomto prvním díle fotoblogu bych se s vámi rád podělil o první část povedených fotografií ze zřejmě nejfotogeničtějších hor celé Evropy - italských Dolomit.

25.8.2011 v 18:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Železniční veřejná doprava – je opravdu nutno rušit další tratě?

Toť opravdu filosofická otázka, jež nemá jednoznačnou odpověď. Vždy záleží na konkrétní trati a konkrétním území. Podívejme se tedy podrobněji na jednotlivé tratě, jež jsou navrženy ke zrušení.

20.10.2010 v 14:28 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost

Jan Šiřina

Dolomitská krása

Popisovat Dolomity by bylo zřejmě nošením dříví do lesa, neboť Češi tvoří nemalou část návštěvníků těchto krásných hor. A oblast mezi sedlem Falzarego, vrcholy Nuvolau, Averau a skalními útvary Cinque Torri patří mezi to top v celých Dolomitech.

5.10.2010 v 20:40 | Karma: 13,52 | Přečteno: 951x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

kamenné koule v lokalitě Megoňky

Asi jen zasvěcení a místní obyvatelé vědí o této geologické pozoruhodnosti evropského, ba i světového významu, jež se nachází v těsné blízkosti česko-slovenské hranice v blízkosti osady Vyšné Megoňky.

18.8.2010 v 15:10 | Karma: 14,90 | Přečteno: 2322x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2153x
Jsem nezávislý, mám své názory, které nemusí být vždy v souladu s názory většiny lidí. Budu zde psát o mém pohledu na EU, aktuální dění, sport, cestování.

Seznam rubrik