Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbal a video

   Po skandálních výkonech rozhodčích ve dvou po sobě následujících osmfinálových duelech MS ve fotbale mezi Německem a Anglií a Argentinou a Mexikem se znovu rozvířila (a ještě i více rozvíří debata o zavedení videa do fotbalu).

   To, co se událo v osmifinálovém zápase Anglie s Německem se černým písmem zapíše do dějin fotbalu - pro nezasvěcené ve 38. minutě hráč Anglie Lampard vyslal krásnou střelu ze zhruba 20 metrů, jež se od břevna odrazí zhruba metr za brankovou čáru, ovšem k údivu všech to rozhodčí jako gól neposoudili. Proč se tak stalo, to nechť si vyřeší samotní rozhodčí se svým svědomím. A aby toho nebylo málo, jen o pár hodin později rozhodčí přehlédnou zhruba 2metrový ofsajd Teveze, po němž tento hráč vstřelil první gól Argentiny se zápasem s Mexikem. A to je jen aktuální výčet chyb rozhodčích na tomto MS, jež zásadně ovlivnily průběh zápasů a jež by bylo možno eliminovat zavedením videa při posuzování gólových situací (tedy stejný princip, jaký funguje úspěšně již několik let v hokeji).

   Ovšem šéf FIFA,pan Blatter, je zásadně proti zavedení videa z těchto důvodů:

1) "zavedení videa by ubralo fotbalu na spontánnosti a zničilo lidský faktor": Tento argument lze lehce vyvrátit - video by se používalo pouze při posuzování sporných gólových situací, nikoli při posuzování soubojů ve vápně, ofsajdových situací, po nichž gól nepadl apod. Tedy lidský faktor by byl omezen možná tak 1-2krát za zápas, v mnohých zápasech vůbec!

2) "fotbal se musí na celém světě hrát dle stejných pravidel": Zavedení videa nemění pravidla fotbalu, ofsajd či fauly se budou stále všude pískat stejně, pouze by na vrcholné úrovni bylo zavedeno video jako materiálně-technická pomoc pro posuzování vybraných situací. V hokeji přece také nemají video na všech úrovních, ale jen na těch nejvyšších. Navíc tento argument má ještě jedno další velké ale: UEFA zkoušela při zápasech evropských pohárů brankové rozhodčí, což je výrazná změna pravidel fotbalu, ovšem FIFA se proti tomu nijak zvláště nebouřila.

3) "Video zdržuje": Tak tento argument nelze snad ani brát vážně. Video by se používalo jen pro posuzování sporných gólových situací, jež se vyskytnou max. 1-2krát za zápas, v mnohých zápasech vůbec. Navíc určitě je rychlejší komunikace s případným videorozhodčím (stejně jako mezi sebou na top úrovni komunikují hlavní a pomezní rozhodčí), jež by zabrala několik málo sekund než nutnost běžet za pomezním a pak s ním třeba minutu rozebírat předchozí situaci.

4) "Rozhodčí zavedením videa přijdou o část své zodpovědnosti": Stále bude tím, kdo rozhodne o platnosti gólu, hlavní rozhodčí a navíc jen sám hlavní rozhodčí by mohl rozhodnout o použití videa (stejně jako je tomu v hokeji). Dle stejné logiky by mohl pan Blatter požadovat zrušení pomezních rozhodčích, kteří hlavnímu berou část zodpovědnosti tím, že místo něj posuzují ofsajdy či jej upozorní na fauly.

   Závěrem výčet několika chybně posouzených či sporných gólových situací na tomto MS:

1) zápas Slovensko - Nový Zéland: gól Slováků padá z jasného ofsajdu, rozhodčí jej ovšem uznává

2) zápas Itálie - Slovenska - Italové vyrovnávají na 2:2, ovšem rozhodčí gól neuznává pro neexistující ofsajd. Pár minut před tímto okamžikem Škrtel vykopává míč s největší pravděpodobností za brankovou čárou, gól opět není uznán.

3) Anglie - Německo: střela Lamparda se odráží od břevna asi metr za brankovou čárou, ovšem gól není uznán

4) Argentina - Mexiko - po šanci Argentinců se míč odráží od brankáře Mexika k Messimu, jenž posílá přihrávku na Teveze stojícího v asi 2metrovém ofsajdu a Tevez střílí vedoucí gól Argentiny, jenž rozhodčí uznává.

   Všechny tyto 4 zmíněné situace mají jedno společné - zásadním způsobem ovlivnili výsledek utkání a ve 3 z těchto 4 případů výrazně ovlivnili i to, kdo z týmů postoupí dále (Italům stačila v zápase se Slováky remíza, Anglie by srovnala na 2:2 a zápas by začal odznovu s psychickou výhodou na straně Anglie, Mexiko by neprohráválo 1:0 a další průběh zápasu by byl patrně odlišný.

   Opravdu je takový problém zavést video do fotbalu na té nejvyšší úrovni? Dle lehce vyvratitelných argumentů by to problém být neměl, ovšem není za tímto odporem k videu i něco jiného?

Autor: Jan Šiřina | pondělí 28.6.2010 9:32 | karma článku: 13,00 | přečteno: 1117x
  • Další články autora

Jan Šiřina

CHKO Poodří - voda na 100 způsobů

CHKO Poodří patří mezi nejmenší chráněná krajinná území v ČR. To ovšem neznamená, že tam není co vidět, ba právě naopak. Navíc je celá oblast ideálně přístupná vlakem. Celé toto území je silně spojeno s vodou, ať už v podobě rybníků či přirozeně meandrujícího toku Odry a jejich přítoků. A v předjaří voda dokáže opravdu divy! Většina fotek je focena v místech, kudy neprochází značené turistické trasy, tato trasa je po větších deštích neprůchozí, nechcete-li plout na lodi...

21.3.2012 v 18:55 | Karma: 11,34 | Přečteno: 862x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Krásy Dolomit

V tomto prvním díle fotoblogu bych se s vámi rád podělil o první část povedených fotografií ze zřejmě nejfotogeničtějších hor celé Evropy - italských Dolomit.

25.8.2011 v 18:00 | Karma: 17,32 | Přečteno: 1549x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

Železniční veřejná doprava – je opravdu nutno rušit další tratě?

Toť opravdu filosofická otázka, jež nemá jednoznačnou odpověď. Vždy záleží na konkrétní trati a konkrétním území. Podívejme se tedy podrobněji na jednotlivé tratě, jež jsou navrženy ke zrušení.

20.10.2010 v 14:28 | Karma: 10,86 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost

Jan Šiřina

Dolomitská krása

Popisovat Dolomity by bylo zřejmě nošením dříví do lesa, neboť Češi tvoří nemalou část návštěvníků těchto krásných hor. A oblast mezi sedlem Falzarego, vrcholy Nuvolau, Averau a skalními útvary Cinque Torri patří mezi to top v celých Dolomitech.

5.10.2010 v 20:40 | Karma: 13,52 | Přečteno: 951x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Šiřina

kamenné koule v lokalitě Megoňky

Asi jen zasvěcení a místní obyvatelé vědí o této geologické pozoruhodnosti evropského, ba i světového významu, jež se nachází v těsné blízkosti česko-slovenské hranice v blízkosti osady Vyšné Megoňky.

18.8.2010 v 15:10 | Karma: 14,90 | Přečteno: 2322x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

Čína dokončuje „neviditelný“ bombardér. Máme lepší, řekl Pentagon

28. dubna 2024  16:26

Číňané oznámili představení svého „neviditelného“ (stealth) bombardéru H-20. Pentagon to ale moc...

Trpí bolestmi, rok čekají na operaci zápěstí. V Česku dlouho chyběly umělé klouby

28. dubna 2024  16:25

V Česku dlouho chyběly umělé klouby do zápěstí. Pracovišť, která je dříve měnila, bylo v zemi jen...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2153x
Jsem nezávislý, mám své názory, které nemusí být vždy v souladu s názory většiny lidí. Budu zde psát o mém pohledu na EU, aktuální dění, sport, cestování.

Seznam rubrik