Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

repanak

26. 3. 2010 20:29
Postavení Prahy

je ve skutečnosti dosti zkreslené:

- vyžaduje obrovské náklady na infrastrukturu - např.metro, obchvaty, tunely, které menší město nepotřebuje a žije se v něm z tohoto "pohledu" stejně. Proto se říká, že Švýcaři byli moudří, že si žádné ze svých měst nenechali vyrůst jako "Prahu"

- dále megafirmy - zjednodušeně řečeno - pracují na filiálkách s provozním ziskem a kalkulovaný vytváří centrála v Praze. A co transfery zisku - HDP zachycuje jen saldo obchodní bilance.

0 0
možnosti

sirina.jan

26. 3. 2010 22:43
Re: Postavení Prahy

Opravdu nevím, co má budování infrastruktury společného s HDP? To je vaše naprosto chybná dedukce, neboť to budování infrastruktury závisí v první řadě na počtu obyvatel, nikoli na HDP. Bohužel základní chyba se stala v první polovině 90.let, kdy žádná podpora regionů neexistovala (dle hesla trh vyřeší vše), byla budována infrastruktura zejména v Praze a okolí, případně dálnice směrem na západ a na zajištění kvalitní dopravní infrastruktury zbytku republiky se jaksi zapomnělo. V té době byl rovněž největší boom nadnárodních firem do ČR, které si logicky zakládaly svá sídla v Praze. Jinak to taky zkresluje ta skutečnost, že Praha je jako jedno z mála hlavních měst v Evropě zároveń i regionem NUTS II. A s těmi filiálkami máte pravdu, ovšem má to i druhou stranu mince - díky sídlu nadnárodní firmy v Praze dostane Praha o něco více peněz z daní.

0 0
možnosti

VonTauben

26. 3. 2010 20:26
jiný názor

Neměl by jste zapomínat na to, že podnikatelé i živnostníci, kteří jsou  v regionech

šikanováni finančními úřady častými kontrolami se často snaží přesunout své sídlo nebo adresu trvalého pobytu do Prahy. Je to dost častý jev a podle mne naprosto

zkresluje veškeré statistiky .:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2153x
Jsem nezávislý, mám své názory, které nemusí být vždy v souladu s názory většiny lidí. Budu zde psát o mém pohledu na EU, aktuální dění, sport, cestování.

Seznam rubrik